Graag stellen we je voor aan wethouder Hans Prins. De afgelopen twee jaar heeft hij de rol van wethouder in de gemeente Diemen op zich genomen. Hij richt zich vooral op het betrekken van bewoners en ze te laten meedenken bij gemeentelijke plannen voor de toekomst. Daarnaast zet hij zich ook in voor het behoud van een gezonde en sociale leefomgeving voor iedereen. Bij de ontwikkeling van Holland Park, een groot nieuw gebied in Diemen, is hij dan ook nauw betrokken. Hoog tijd om hem beter te leren kennen!
Hoe ben je als wethouder bij de gemeente Diemen terechtgekomen?
“Ik woon al sinds 1983 met plezier in de gemeente Diemen, een mooie gemeente waar mijn kinderen zijn opgegroeid. Vier jaar geleden heb ik samen met een vriend de lokale politieke partij Ons Diemen opgericht. Twee jaar geleden wonnen we bij de verkiezingen twee extra zetels, waarna ik werd gevraagd om wethouder te worden. Ik vond dat ontzettend spannend en leuk tegelijk, want op deze manier kan ik me inzetten voor de leefomgeving in Diemen.”
Waar zet jij je vooral voor in als wethouder?
“Bij Ons Diemen vinden we dat er meer verbinding moet zijn tussen de gemeente en haar inwoners. Een van onze belangrijkste speerpunten is dan ook participatie en het creëren van buurten met de inwoners. Zo hebben we bijvoorbeeld kritisch gekeken naar hoe wij communiceren met onze inwoners. De teksten die we nu gebruiken, zijn een stuk eenvoudiger. Zo zorgen we er steeds beter voor dat iedereen begrijpt wat we bedoelen.
Daarnaast hebben we in de afgelopen twee jaar een initiatievencoördinator aangenomen en uitvoering gegeven aan het programma 'Voor en met Diemen'. Daarin hebben we een inwonerspanel opgericht, dat inmiddels bijna 600 inwoners telt. Ongeveer drie à vier keer per jaar doen we een vragenronde. Op basis van de antwoorden kunnen we dan weer zaken bijstellen."
Waarom is het zo belangrijk om inwoners te betrekken bij het ontwikkelen van een buurt?
“Om een wijk of buurt vorm te geven, zoek je naar ideeën van verschillende groepen: mensen die een woning zoeken, mensen die al in de wijk wonen, ondernemers en andere belanghebbenden. Traditioneel organiseerden we voor deze groepen avonden waar we vooral onze plannen lieten zien en niet echt om hun mening vroegen. Inmiddels nodigen we mensen uit om echt mee te doen en zelf bij te dragen aan die plannen. Zo zorg je ervoor dat we – voordat we aan het ontwerp van de wijk beginnen – al veel input hebben. Bovendien kunnen mensen dan aan het einde van het traject oprecht zeggen: ‘Hé, daar heb ik aan meegewerkt.’ Hoe leuk is dat?”
Hoe helpt de gemeente bij het creëren van zo’n buurt?
“Natuurlijk kijken we naar de voorzieningen, zoals leuke buurtwinkels en een goede supermarkt, plekken waar mensen elkaar ontmoeten. Daarnaast hebben we dankzij onze initiatievencoördinator ook iemand die kan helpen bij het opzetten van buurtinitiatieven. Hoe organiseer je bijvoorbeeld een buurtfeest? Eventueel kunnen we zulke initiatieven zelfs financieel ondersteunen.”
Tot slot: waarom zou je in Holland Park en de gemeente Diemen willen wonen?
“Holland Park is echt een bijzondere wijk, met woningen die er anders uitzien dan je misschien gewend bent van de nieuwbouw in Diemen. De kwaliteit is heel hoog, duurzaamheid staat centraal, en het is er ontzettend groen. Doordat Holland Park zo goed verbonden is met de fiets en het OV, is het bovendien een behoorlijk autoluwe buurt. We brengen zelfs de parkeernormen nog wat terug, omdat het autobezit laag ligt. Daarnaast woon je in de mooiste gemeente van Nederland, die met haar kleinschalige karakter nog echt verbonden is met haar inwoners. Zo vind je in Diemen veel goede voorzieningen zoals een eigen theater, zwembad, bos en fijne sportlocaties. Je zit zo in Amsterdam, maar je kunt ook gemakkelijk uit de drukte stappen en je omgeven door groen.”